تحقیق و پژوهشی در باب حجاب اسلامی و بررسی فواید آن و نقد بد حجابی و آفت های آن در اجتماع

  

          عنوان مقاله : 
 جمع عفاف و حجاب با هم نتيجه مي‏دهد گفتگو با آقاي حسين هراتي؛
 

 


،
اشاره: در گفت‏وگويي با آقاي حسين هراتي؛ قائم مقام وزير آموزش و پرورش در امور استان‏ها، وضع کنوني فرهنگ عفاف و حجاب را در جامعه اسلامي ايران بررسي کرديم. ايشان با بيان آسيب‏شناسي فشرده‏اي در اين زمينه، از راه‏کارهاي برخورد با بدحجابي و گسترش فرهنگ عفاف و حجاب سخن گفت که اکنون در پي مي‏آيد.

وضعيت کنوني حجاب و عفاف در ايران را چه‏گونه ارزيابي مي‏کنيد؟ آيا اين موضوع را به عنوان معضل اجتماعي يا آسيب فرهنگي مي‏توان مطرح کرد؟
شهيد گران‏قدر انقلاب اسلامي، بهشتي مظلوم مي‏فرمود: «حجاب، پرچم مبارزه با استکبار جهاني است.» بي‏ترديد، متزلزل شدن اين پرچم حتي در ابعاد محدود مي‏تواند نگران‏کننده و خطرآفرين باشد.

آيا وضعيت کنوني حجاب و عفاف در ايران را مي‏توان برخاسته از شرايط گذار يا نوعي بي‏هنجاري (آنومي) اجتماعي دانست؟
اين ناهنجاري در غفلت ما وارد شد، در سستي ما قوّت گرفت و در تفرقه ما سوگ‏مندانه جمع شد.

چه عوامل و زمينه‏هايي را در ايجاد شرايط کنوني حجاب و عفاف در ايران مؤثر مي‏دانيد؟ سهم کدام‏يک از عوامل بيش‏تر است؟

تمام عوامل و زمينه‏هاي مندرج در کنار ناهماهنگي و هم‏سويي در فرآيند چهارراه تربيتي: خانه، مدرسه، رسانه و جامعه، نقش‏آفرين هستند.

پي‏آمد فرهنگي و اجتماعي گسترش بدحجابي در جامعه چيست؟

بدحجابي چهار پي‏آمد ويرانگر دارد: تبديل شخصيت والاي زن به ابزاري براي خوش‏گذراني يا تبليغ کالا؛ بر هم خوردن تعادل رواني و فکري قشرهاي گوناگون جامعه به ويژه نوجوانان و جوانان؛ تزلزل پايه‏هاي استحکام و پيوند خانوادگي؛ ايجاد نابساماني، آشوب و حتي جنايت در عرصه زندگي اجتماعي.

سياست‏ها و رويکردهاي نظام اسلامي در زمينه گسترش حجاب و مقابله با بدحجابي از ابتداي پيروزي انقلاب اسلامي تاکنون را چه‏گونه ارزيابي مي‏کنيد؟ آيا اين سياست‏ها و رويکردها در طول سه دهه گذشته تغيير و تحولي داشته است؟

براي تحقق عملي حجاب مطلوب به سه مؤلفه نياز داريم: قانون جامع، همه‏سونگر و آسيب‏شناسانه؛ فرهنگ‏سازي جذاب، عميق و گسترده؛ مجريان متحد، هماهنگ و دل‏سوز.

برخي معتقدند به جاي تأکيد بر گسترش «حجاب» بايد بر گسترش «عفاف» و «حيا» تأکيد کرد. نظر شما در اين باره چيست؟
عفاف، لايه دروني و حجاب، لايه بيروني است. تنها جمع اين دو عامل، معادله مطلوب را نتيجه مي‏دهد.

در گسترش فرهنگ حجاب و عفاف در جامعه و مقابله با بدحجابي، سياست‏ها و عملکردهاي مستقيم چه اندازه نقش دارند؟ سياست‏ها و عملکردهاي حکومت در حوزه‏هاي سياسي، اقتصادي و اجتماعي را در بهبود يا آسيب ديدن وضع حجاب چه اندازه اثرگذار مي‏دانيد؟
حجاب به دليل پي‏آمدهاي گوناگون آن نقشي فراگير و گسترده دارد و تحقق آن نيازمند هم‏دلي، هم‏فکري و مشارکت همه بخش‏هاي نظام است. عملکرد مستقيم در برخي موارد و دوره‏ها با در نظر گرفتن شرايط ويژه يک ضرورت به شمار مي‏رود.

آيا در سياست‏ها و رويکردهاي نظام اسلامي در زمينه گسترش فرهنگ حجاب و عفاف تناقض‏هايي وجود دارد که به خنثي‏سازي تلاش‏ها و نتايج بيانجامد؟
ظريفي مي‏گفت در ناهماهنگي، هماهنگيم و در ناهم‏سويي، هم‏سوييم. اين موضوع يکي از مانع‏هاي جدي فراروي ما در مقابله با ناهنجاري‏هاي اجتماعي است که دريچه پيدا و پنهان ورود مفاسد و انحراف‏ها نيز به شمار مي‏رود.

آيا دولت در مقابله با بدحجابي يا ترويج فرهنگ حجاب و عفاف مي‏تواند نقشي داشته باشد؟ در صورت مثبت بودن پاسخ، جنبه‏هاي گوناگون اين نقش‏آفريني را بيان کنيد.
بر اساس بند اول اصل سوم قانون اساسي، دولت جمهوري اسلامي ايران موظف است به: «ايجاد محيط مساعد براي رشد فضايل اخلاقي بر اساس ايمان و تقوا و مبارزه با کليه مظاهر فساد و تباهي.» بدين ترتيب، هرگونه سهل‏انگاري، مسامحه و امروز و فردا کردن در اين زمينه، وسوسه شيطاني و گناهي نابخشودني است و وضعيت کنوني را که ميراث شوم گذشتگان است، پيچيده‏تر مي‏کند.

براي مقابله با بدحجابي و گسترش فرهنگ حجاب و عفاف در جامعه، چه راه‏کارهايي در نظر داريد؟ براي رسيدن به وضع مطلوب حجاب چه زمينه‏هاي فرهنگي و اجتماعي بايد فراهم شود؟
گسترش بدحجابي در چهار مؤلفه خلاصه مي‏شود: سفارش‏دهندگان؛ مقلدان؛ متجددان و مفسدان.

با گروه وابسته اول و چهارم بايد مبارزه قاطع، پي‏گير، بي‏امان، جدي و اساسي داشت و با گروه ناآگاه دوم و سوم بايد پيامبرگونه، تبشير و انذار را آغاز کرد و به انجام رسانيد.

مجله پیام زن