تحقیق و پژوهشی در باب حجاب اسلامی و بررسی فواید آن و نقد بد حجابی و آفت های آن در اجتماع

  

          عنوان مقاله : 
 
فرانسه، ممنوعيت‏حجاب و پيامدهاي آن
 

 

منع رعايت‏حجاب اسلامي در مدارس فرانسه و اخراج ده‏ها تن از دانش‏آموزان و کارمندان محجبه از مراکز اداري و آموزشي اين کشور، يکي از مهم‏ترين مشکلات فرانسه طي سال‏هاي اخير بوده است . دولت فرانسه که به تازگي طرح منع علايم مذهبي در مدارس را در دستور کار قرار داده، درصدد است که با تصويب اين طرح در مجلس ملي اين کشور، رعايت‏حجاب اسلامي در مدارس براي دختران مسلمان را به صورت قانوني ممنوع کند .

اين مسئله در حالي جامعه مسلمان فرانسه را در برابر قانون قرار مي‏دهد که تاکنون ساير اقليت‏هاي ديني، همچون يهوديان، از اين سخت‏گيري‏ها مستثني بودند . مسلمانان با وجود جمعيت پنج ميليوني خود در اين کشور، نه تنها مانند، يهوديان از داشتن مدارس خصوصي محروم هستند، بلکه در مدارس عمومي و اماکن اداري براي رعايت‏حجاب مورد سخت‏گيري قرار مي‏گيرند .

× × ×

ژاک شيراک رييس جمهوري فرانسه، در ابتداي ماه ژوييه گذشته، با تشکيل يک کميسيون، اعضاي آن را مکلف کرد تا با بررسي جوانب، راه‏هاي اعمال اصول لائيسيته را در جامعه کنوني فرانسه ارزيابي کرده و به اطلاع وي برساند; اين اقدام شيراک که در پي طرح مجدد بحث‏حجاب اسلامي در مدارس صورت مي‏گيرد، اولين اقدام قاطع در نوع خود، براي تعيين يک دستور العمل نهايي بود .

براساس اين طرح، استفاده از هر نوع علامتي که نشانگر تبليغ يک مذهب باشد، در مدارس اين کشور ممنوع مي‏شود . تصويب چنين قانوني، استفاده از علايم مذهبي از جمله حجاب براي مسلمانان، کلاه مذهبي براي يهوديان و صليب بزرگ براي مسيحيان را در مدارس دولتي فرانسه ممنوع مي‏کند . به گفته مسلمانان، هدف دولت فرانسه از تصويب اين قانون، تنها منع رعايت‏حجاب اسلامي در مدارس است و عنوان کردن ممنوعيت علائم مذهبي در مدارس، فقط براي کاهش اعتراض‏ها و تنش‏هاي احتمالي است . از سوي ديگر تصويب اين قانون در حالي مطرح شده است که تاکنون به دانش‏آموزان يهودي براي داشتن کلاه و مسيحيان براي داشتن صليب هيچ اعتراضي نشده است و تنها اين مسلمانان هستند که به دليل داشتن حجاب از مدارس اخراج شده‏اند .

× × ×

در اين‏باره با دکتر کشاورز استاد دانشگاه و حقوقدان گفت و گويي انجام داده‏ايم که از نظر مي‏گذرانيد:

قانون و اصل «لائيسيته‏» چيست؟
در تعريف واژه لائيسيته، در فرهنگ بلاروس فرانسه چنين آمده است: عرصه‏هاي قدرت سياسي، اداري و به ويژه آموزش عمومي را رد مي‏کند .

در سال 1911 «فرديناند بوسيون‏» ، معلم بزرگ لائيسيته، واژه لائيسيته را واژه‏اي نوظهور مي‏داند، در حالي که امروز از اين واژه به عنوان جايگزين مدرنيته ياد مي‏شود .

در سال 1936 «ژان‏زاي‏» وزير تعليم عامه [آموزش و پرورش] مصوبه‏اي را از تصويب گذرانيد تا استفاده از علايم سياسي در مدارس ممنوع شود و اين درست زماني بود که گرايش راست افراطي در فرانسه حاکم بود و استفاده از رنگ‏هاي پرچم اين کشور در مدارس بيداد مي‏کرد . علايم مذهبي، همچون صليب و ديگر نشانه‏هايي که جوانان مسيحي آن روز با خود حمل مي‏کردند . نيز، اسباب واکنش ژان زاي بود، ولي هرگز اين وزير از واژه لائيسيته استفاده نکرد و براي آرامش مدارس، به نيروهاي انتظامي متوسل شد .

از نظر «اميل پولا ورو» ، دو حاکميت مسايل امنيتي و پليسي در مدارس، بسيار بيشتر از علايم مذهبي مستحق ممنوعيت است . قانون 1905 که در واقع امروز بيشتر به آن استناد مي‏شود، در واقع بودجه دستگاه‏هاي ديني را حذف مي‏کند، ولي آزادي اعمال ديني پيروان آن را تضمين مي‏نمايد .

لائيسيته به چه مسايل و مواردي مي‏پردازد؟
لائيسيته به سه مسئله مي‏پردازد; اول اينکه قانون اساسي به خداوند و امور الهي رجوع نخواهد کرد و حقوق بشر و اعلاميه مربوط به آن، در سال 1789 به عنوان منبع شناخته شد . دوم اينکه اين قانون دولت و کليسا را تعريف مي‏کند و نه اينکه آن را قطع کند، و سومين نکته که قلب اين قانون است، تضمين آزادي اعمال مذهبي است که از سال وقوع انقلاب فرانسه در اين کشور به سميت‏شناخته شده است .

تصميم جديد رييس جمهوري فرانسه از چه جهاتي قابل نقد و بررسي است؟
منشور ملل متحد دو ميثاق جهاي بين‏الملل در مورد حقوق مدني - سياسي، بطور اصولي بر محور آزادي انسان‏ها و حقوق فردي و اجتماعي بشر حرکت مي‏کند و دولت‏ها را از ايجاد محدوديت‏هاي غيرضروري و سليقه‏اي باز مي‏دارد . بي‏شک براي مسلمانان، حجاب و پوشش اسلامي، از باورهاي ديني و براي اکثريتي، به عنوان مسلمات مسلماني مطرح است; بدون شک از اين منظر تصميم دولت فرانسه، مغاير با آزادي بيان و عقيده است و تعهد اين کشور از اجراي ميثاق جهاي بين‏المللي را مخدوش مي‏کند .

عده‏اي معتقدند که اين امر نقض حقوق بشر است، ارزيابي شما از اين مسئله چيست؟
تصويب چنين قانوني، از سوي کشوري که به عنوان خاستگاه نخستين اعلاميه حقوق بشر در جهان مطرح است، پذيرفتني نيست . به نظر من، اگر اجبار افراد در نحوه لباس پوشيدن قابل انتقاد باشد، در همه جا و از جانب همگان بايد چنين باشد; بنابراين رعايت ضوابط حقوق بشر و مذموميت نقض آن تنش‏پذير نيست .

چنانکه کشورهاي اسلامي از ديدگاه خاص خود اعلاميه حقوق بشر را دچار اشکال مي‏يابند، کشورهاي غير اسلامي نيز به نحو شديدتري، در صورت نقض حقوق بشر، بايد مورد مواخذه قرار گيرند .

به نظر شما از آنجا که فرانسه به عنوان پيشگام کشورها در تامين حقوق و آزادي‏هاي فردي مطرح بوده و هست

اين نکته که فرانسه به عنوان پيشگام کشورها، بيش و پيش از هر کسي مدعي حقوق بشر است و بدين جهت افراد بسياري از نژادهاي مختلف و صاحبان عقيده‏هاي متفاوت اين کشور را محل اقامت‏خود برمي‏گزينند، ولي مدعاي مغايرت حجاب اسلامي با اصول لائيک حکومت فرانسه، فضاي ذهني مسلمانان و غيرمسلمانان را نسبت‏به اين ادعاي بشري دچار ترديد مي‏کند .

در اين مورد سؤال‏هاي متعددي وجود دارد; از جمله اينکه آيا حجاب زنان مسلمان به تازگي نمود يافته؟ آيا اصول لائيک واقعا با حفظ عقايد فردي منافات دارد؟ آيا حجاب اسلامي به گونه‏اي است که حکومت لائيک را تحت الشعاع قرار مي‏دهد؟ آيا حجاب اسلامي قابل قياس با حمل شمايل عيسي (ع) و استفاده مسيحيان از نشان صليب است و ده‏ها سؤال ديگر از اين دست که دولت فرانسه را با چالشي جدي روبرو مي‏سازد .

قطعا بي‏توجهي دولت فرانسه به اين نکته که چنين تصميمي، تزلزل بنيان‏هاي حکومت فرانسه را به‏شدت تداعي خواهد کرد، موجب تعجب است .

آيا امکان تجديدنظر در اين قانون وجود دارد؟

از آنجا که اين تصميم، بايد به تصويب مجلس فرانسه برسد تا قابليت اجرايي و قانوني بيابد، اين اميدواري وجود دارد تا با توجه به نکات پيش گفته، بدون توجه به ذهنيت‏هاي القايي اقليت‏هاي افراطي يا گروه‏هاي فشار، اين نگاه غيرمنطقي و فاقد وجاهت قانوني و حقوقي منتفي شود .

تصويب اين قانون چه تاثيراتي دارد؟
تصويب چنين قانوني، سواي تاثيرات منفي در فضاي اجتماعي فرهنگي فرانسه، به‏ويژه در ميان مسلمانان آن کشور عوارض ناخوشايندي دارد . علاوه بر اينکه تثبيت اين قانون، نقض جدي ادعاهاي فرانسه در طرفداري، اعتقاد و پي‏جويي حقوق بشر و آزادي‏هاي انساني در روابط با کشورهاي ديگر محسوب مي‏شود .

مجله پگاه حوزه