تحلیل و  بررسی مسائل مربوط به ازدواج و خانواده

         
عنوان مقاله : 
مورمونيسم و سنت چند همسري
 

 


اينجا دهكده كوچك «سالت ليك سيتي» واقع در ايالت «يوتا»ي آمريكا است. هشت سال پيش «لوآن كينگستون» دختر ?? ساله يوتايي به اجبار و اصرار والدين متعصب خود به عقد يكي از اقوام دور مادرش در آمد، پسر ?? ساله اي كه براي بار چهارم ازدواج را تجربه مي كرد و لوآن بيچاره مي بايست از آن پس لقب ننگين همسر چهارم مردي بودن را در سرنوشت خود ثبت مي كرد. سه سال بعد او يك پسر و يك دختر به دنيا آورد و بدين ترتيب مسير زندگي خود را با وضع اسفباري كه داشت به كلي تغيير داد. پنج سال گذشت و لوآن به سفارش يكي از خواهرزاده هايش كه از زير بار ازدواج تحميلي شانه خالي كرده و تسليم عقايد خانواده اش نشده بود، بچه ها را برداشت و با مطلع ساختن پليس ، به زندگي هشت ساله خود با مردي كه از ابتدا كمترين احساس عاطفي نسبت به او نداشت خاتمه داد.

لوآن هم اكنون ?? سال دارد اما با همين سن كم ، تلخي هشت سال زندگي مشترك نافرجام را چشيده است، آن هم با مردي كه بدون شك پس از گذشت مدت كوتاهي از زندگي با لوآن ، ديگر همه چيز برايش رنگ عادي به خود گرفته بود و زن چهارمش هم چندان تفاوتي با غريبه اي در راه نداشت. او مي گويد در مذهب «مورمونيسم»( ? ) اين يك قانون است كه دختران بايد در سنين پايين ازدواج كنند و سرپيچي از اين امر به منزله ناديده گرفتن دستور پدر روحاني به شمار مي رود و گناه كبيره محسوب مي شود. لوآن معتقد است دختران 15- 14 ساله يوتايي نه آن قدر از زندگي مشترك چيزي مي فهمند كه خوب و بدش را تشخيص دهند و نه توان مقابله با حكمي را دارند كه والدينشان بدون اعمال نظر آنها برايشان صادر مي كنند و آنها چاره اي جز سر تسليم فرو آوردن ندارند.

برخلاف آنچه تصور مي شود، تعدد زوجات تنها مختص شرقي ها نيست. در قلب آمريكا، جايي كه ادعاي تمدن و فرهنگ بالاي زندگي سر به فلك كشيده و يك اصل لاينفك محسوب مي شود ، تعدد زوجات واقعيتي است كه از مدت ها قبل در فرهنگ و سنت يوتا رخنه کرده است. از صد سال پيش تاكنون تعدد زوجات در يوتا جرم محسوب مي شده و قانون براي مردان خاطي در حدود پنج سال حبس در نظر مي گيرد. هم اكنون قانون اساسي يوتا لايحه اي را تحت بررسي دارد كه طبق آن مردان چندزنه در صورت ازدواج مجدد با دختران زير ?? سال جريمه خواهند شد و هيچ كشيشي حق ندارد بساط ازدواج هايي از اين دست را حتي در خفا فراهم آورد. در صورت تصويب لايحه فوق ، سرپيچي از اين قانون تخلف محسوب مي گردد و پيگرد قانوني به دنبال خواهد داشت و بدين ترتيب مردان و كشيشان خاطي به ?? سال حبس و پرداخت جريمه سنگين تري محكوم خواهند شد.

اگر چه سنت چندهمسري در يوتاي كنوني غيرقانوني به حساب مي آيد اما همچنان قريب به ?? هزار خانواده سنت گراي مورمون با عقايد تعصب آميز بر جاي مانده از اجدادشان كه به سال ???? ميلادي باز مي گردد ساكن يوتا هستند. اين خانواده هاي سنت گرا به دليل عدم هماهنگي اعتقادات و باورهاي خود ، با ديگر اقوام ارتباط چنداني ندارند و خود را ميان پيله اي تنيده از اعتقادات كهن و سنت هاي تعصب آميز خويش ، محبوس ساخته اند. در مذهب مورمونيسم از زن به عنوان اسطوره ايمان و تقوا ياد مي شود، گويي خداوند زن را آفريده است تا از طريق وي رسالت بزرگ خود را به مردان منتقل سازد. ديدگاه مردان مورمون نسبت به زنان ، ديدگاهي كاملاً يك بعدي است. در قانون مردان ، «زن» موجودي است كه اسباب آسايش و آرامش زندگي را در منزل برايشان مهيا مي سازد، پس از ازدواج با سرعت هر چه تمام تر آنها را به آرزويشان مي رساند و فرزنداني به دنيا مي آورد كه از آن پس بار مسئوليت عظيم تعليم و تربيت آنها همه بر دوش زنان خواهد بود. خانواده هاي سنت گراي مورمون گمان مي كنند هنگامي كه دخترانشان به سن بلوغ رسيدند ديگر زمان ازدواج فرا رسيده و نبايد در اين امر تأخيري حاصل شود. حتي ديده شده كه دختران مورمون در حالي كه ?? سال بيشتر ندارند به عقد مردان چندزنه اي در مي آيند كه به اندازه پدرانشان سن دارند و بالاجبار همسر سوم يا چهارم آنها محسوب مي شوند.

به گفته «شرتلف»، يك جمهوريخواه يوتايي كه در زمينه سنت چندهمسري در اين منطقه تحقيق مي نمايد ، ازدواج تحميلي دختران كم سن و سال يوتايي مقوله بسيار مهمي است كه بايد بيش از اين به آن اهميت داده شود. به گفته (انجمن حمايت از كودكان) سازمان يونسكو چنين امري تجاوز به حقوق كودكان و البته دختران يوتايي به حساب مي آيد و در صورت به تثبيت رسيدن پيگرد قانوني در پي خواهد داشت.

در قوانين يوتا، سن قانوني نوجوانان «??» سال تعيين شده كه بر طبق آن دختراني كه به سن قانوني مي رسند توانايي و اختيار تام دارند تا با مشورت والدين خود براي ازدواجشان تصميم بگيرند. در چارچوب قوانين يوتايي هيچ مردي حق ندارد با دختري زير ?? سال ازدواج نمايد كه ?? سال و يا بيشتر با او تفاوت سن داشته باشند. «شرتلف» معتقد است رسانه هاي گروهي وظيفه دارند با برنامه هاي آموزنده ، مردان چند همسره را نسبت به اين مقوله آگاه سازند كه روشي كه آنها در پيش گرفته اند به زندگي شخصي خود و همسرانشان و از همه مهم تر جامعه اي كه در آن زندگي مي كنند لطمات جبران ناپذيري وارد مي سازد و شايد اگر اين نقيصه حل نشده باقي بماند و به همين منوال ادامه يابد ، در آينده اي نه چندان دور زندگي بسياري از دختران جوان و فرزنداني را كه ناخواسته و از روي اجبار به دنيا آورده اند به سياهي و تباهي بكشاند.

لوآن كينگستون كه يكي از قربانيان اين سنت به شمار مي رود در اين باره مي گويد: «هشت سال پيش وكيلي از اقوام دور جد پدري ام ، مرا به عقد همسر سابقم در آورد، كسي كه خود در زمينه چندهمسري تبحر و سابقه فراواني داشت، وي با داشتن ?? زن و ??? نوه و نتيجه ، درصدد بود شناسنامه خود را به نام بيست و ششمين همسرش مزين سازد! بسياري از دختران مورمون در حالي كه هنوز به سن قانوني ازدواج نرسيده اند علاقه زيادي به اين مسئله از خود نشان مي دهند. گروهي از اين دختران دوست دارند ازدواج كنند اما برخي ديگر مجبور به اين کار هستند. نوع تربيت اين نوجوانان باعث شده آنها تنها به اين نكته بينديشند كه چگونه از پس آنچه به آنها گفته شده بر بيايند، و به خوب و بد آن نمي انديشند. »


پي نوشت:

?ـ شاخه اي از مسيحيت كه در سال ???? توسط ژوزف اسميت در آمريكا پايه گذاري شد.
 


 منبع مقاله :  تبیان