تحلیل و  بررسی مسائل مربوط به ازدواج و خانواده

         
عنوان مقاله : 
سين جيمهاي خواستگاري
 

 


مراسم خواستگاري يکي از زيباترين مراسم در زندگي هر جواني است. اين نکته در مورد والدين نيز صدق مي کند. بدين خاطر که با خواستگاري رفتن براي فرزندانشان، به ياد خاطرات خوب دوران جواني خودشان مي افتند. والدين گاهي از به ياد آوردن گذشته احساس لذت و شادکامي مي کنند و گاهي هم با آه و اندوه از آن زمان ياد مي کنند و در دل مي گويند اي کاش قلم پايم مي شکست و چنان روزي در زندگيم پيش نمي آمد.


به والدين توصيه مي شود که راه را براي فرزندانشان باز بگذارند تا آنچه را که بيرون از منزل برايشان اتفاق مي افتد، با خيال راحت در جمع خانواده بازگو کنند و آن را به کمک ديگر اعضاي خانواده تجزيه و تحليل کنند. در آن صورت مي توانند مطمئن باشند که به نتايج ايده آل هر خانواده ايراني مي رسند.
طبيعي است که در مراسم خواستگاري، نوعي اضطراب و دلشوره در ذهن اعضاي خانواده وجود دارد، به خصوص اگر دو خانواده نسبت به هم شناختي نداشته باشند، اين اضطراب بيشتر خودنمايي خواهد کرد.

در هر مراسم خواستگاري، احتمالاً يکي از دو حالت زير وجود دارد:

1- مراسم خواستگاري بدون شناخت قبلي از خانواده هاي طرفين .

2- مراسم خواستگاري با شناخت قبلي از خانواده طرفين.

درحالت اول، خانواده هاي دو طرف نسبت به هم هيچگونه شناختي ندارند، بنابراين لازم است در صورتي که خانواده دختر کاملاً بي خبر هستند، توسط خانواده پسر به هر وسيله اي که امکان داشته باشد، از جريان خواستگاري مطلع شوند و با تعيين وقت قبلي به خانه آنان بروند؛ به دليل آنکه ممکن است، خانواده دختر در شرايط نامطلوبي باشند و آمادگي پذيرايي از خانواده پسر را نداشته باشد. در چنين شرايطي ارزيابي دو خانواده از همديگر نابجا خواهد بود و خانواده دختر خيلي عصباني خواهند بود که همين وضعيت ممکن است در زندگي بعدي آنان تأثير ناخوشايندي داشته باشد و به عنوان يک خاطره بد در ذهن ها بماند، پس بهتر است به خاطر حفظ حرمت خود و احترام به خانواده دختر، قبلاً در مورد رفتن به خواستگاري به خانواده دختر اطلاع داد. دليل ديگر آنکه اصلاً ممکن است خانواده دختر به خانواده پسر اجازه ورود ندهند، و شايد بتوان گفت که حق هم دارند، چون شناختي نسبت به آن خانواده در دست ندارند.

گاهي هم ممکن است براي مرتب کردن خانه، از خانواده پسر بخواهند که مدتي پشت در و يا در سالن پذيرايي منتظر باشند. خلاصه اين که در يک کار از قبل تدارک ديده نشده ، اتفاقاتي که ممکن است بيفتد و تأثيرات خوب و يا بد آن، که در هر صورت چندان مطلوب نخواهند بود.



زمان خواستگاري بهتر است بعدازظهر و يا اين که در ساعات اوليه شب باشد تا همه ي اعضاي خانواده در منزل حضور داشته باشند ( البته در فصل هاي مختلف وضعيت متفاوت است.) در اولين جلسه خواستگاري، بهتر است که براي همراهي پسر، فقط از والدين او و کسي که معرف آنان است و احتمالاً با طرفين آشنايي دارد، استفاده شود و از همراه کردن اعضاي ديگر فاميل ، مانند: عمو، دايي، عمه، خاله، خواهران و شوهران آنان و يا برادران و همسران آنان خودداري کرد، زيرا خانواده ها نسبت به هم شناختي ندارند و نمي دانند با چه کسي بايد حرف بزنند و تصميم گيرنده کيست. به هنگام پذيرايي نيز، ممکن است زير نگاه هاي تيز لشگري از طايفه داماد، اتفاقاتي بيفتد. ضمن آنکه خانواده دختر نمي دانند پذيرايي را از کجا بايد شروع کنند. گاهي هم در خانواده دختر بيش از يک دختر وجود دارد و هيچ يک از دو طرف هم نمي داند که دختر مورد نظر کدام است. البته در خانواده هاي چند دختري، ابتدا از دختر بزرگتر شروع مي کنند که گاهي مورد پسند واقع نمي شود و بيشتر متوجه دختر بعدي مي شوند که وضعيت او نيز وابسته به دختر بزرگتر خواهد بود.

پيشنهاد مي شود که از واسطه جهت خواستگاري کمتر استفاده گردد. همچنين در صورتي که قبلاً به خانواده اطلاع داده شده و تعيين وقت گرديده است، بهتر است که از خانواده پسر در يک اطاق کوچک پذيرايي شود. اتفاقات بزرگ دنيا در اطاق هاي کوچک و دربسته ، طرح ريزي مي گردد. بهتر است که در روز خواستگاري از چراغ هاي رنگين، نورافکن ها و لوسترهاي بزرگ استفاده نشود و از چراغ هاي ساده استفاده شود.


اجراي مراسم خواستگاري را که از مراسم لازم براي شروع زندگي است نبايد سرسري گرفت و اگر مي خواهيد در خانواده همسرتان مورد احترام و داراي ارزش باشيد، زندگي مشترکتان را حتماً از طريق خواستگاري شروع کنيد.
بهتر است وسايل و مواد خوراکي مورد استفاده براي پذيرايي، خيلي ساده باشند. مثلاً از چاي و نان شيريني يا بيسکوئيت ساده استفاده شود که به راحتي در دهان جاي بگيرد. ( از نان نخودچي يا شيريني هايي که ممکن است در داخل گلو بپرد و ايجاد اشکال نمايد استفاده نکنيد.) براي پذيرايي از ميوه هاي آبدار مثل انار و نيز شيريني هاي بزرگ استفاده نشود که باعث زحمت مي گردند، چون کليه حرکات خانواده هاي طرفين زير ذره بين قرار دارد و ثبت و ضبط مي گردند.

ابتدا بهتر است که فردي از خانواده پسر که مي تواند خوب حرف بزند، شروع به صحبت کند، چون معمولاً در اين لحظه حواس همه حاضرين متوجه اين شخص مي شود. و اگر کسي باشد که نتواند خوب سخنراني کند، ممکن است سبب لبخندهاي تمسخرآميز ميزبانان گردد. بهتر است در مورد پسر ( داماد) هر آنچه واقعيت دارد بيان گردد. فقط واقعيت ها، زيرا مطالبي که برخلاف واقعيت باشد، به صورت پديده ذهني بدي در نظر خانواده دختر جلوه گر خواهد شد و به طور يقين در آينده ، زوج جوان با مشکل رو به رو خواهند شد و حتي ممکن است کارشان به طلاق بکشد. از طرف خانواده دختر هم بايد شرح حال مختصري از وضعيت دختر از نظر سن، تحصيلات و بعضي خصوصيات خاص ارائه گردد.

رسم ادب اين است که اگر طرف مقابل مورد قبول واقع نشد ، خانواده ها به هم اخم نکنند و قيافه عبوس به خود نگيرند، بلکه با لبخند و با رعايت احترام کامل و گفتن اين جملات که «فعلاً رفع مزاحمت مي کنيم و ان شاء ا... به زودي همديگر را خواهيم ديد» و يا «به شما خبر خواهيم داد» و با روبوسي از يکديگر و با اين فرض که دوستي بر دوستانشان اضافه شده است، يکديگر را ترک نمايند.

البته اين گونه خواستگاري به هيچ عنوان را توصيه نمي شود و بيشتر شبيه به خريد کالاست. وقتي شناختي در بين نباشد، طرفين نمي دانند که طرف مقابلشان چه کسي است، چطور زندگي مي کند، چه تحصيلاتي دارد، در چه محيط اقتصادي و فرهنگي رشد کرده است، چه عقايدي دارد و بسياري از مجهولات ديگري که پاسخ به هر کدام احتياج به زمان طولاني دارد.

حالت دوم، خواستگاري با شناخت قبلي طرفين از يکديگر است و در اين نوع خواستگاري که خانواده هاي پسر و دختر از قبل با يکديگر آشنا شده اند و نسبت به هم اطلاعاتي دارند، بهتر است نکات زير رعايت گردد.

تاريخ آن از قبل تعيين شود و بهتراست که در ساعت هاي عصر يا اوايل شب صورت پذيرد. افراد کمتري خانواده پسر را همراهي نمايند و بهتر است از وابستگاني براي اين کار استفاده شود که بتوانند خوب و منطقي صحبت کنند و تصميم بگيرند. از نظر پوشش بهتر است که داماد يک لباس ساده و راحت بپوشد و احياناً لباسي تهيه نکنند که نتواند در آن آرام بگيرد و در نتيجه مورد تمسخر واقع شود.



پوشش دختر خانم بهتر است مطابق با فرهنگ اسلامي و ايراني، لباسي بلند و پوشيده باشد، به طوري که به راحتي بتواند در آن حرکت کند. خانم ها لازم است به اين نکته توجه کافي داشته باشند که مردان ايراني پوشيده ترين لباس را مي پسندند. لباس نبايد طوري باشد که از شدت تنگي رو به پاره شدن برود! نوع آرايش بهتر است که بسيار ساده و متناسب با چهره اي شاخص فرهنگ و مذهب ايراني باشد. اگر آرايش تند و غليظ باشد، قضاوت خانواده پسر( داماد) چندان مناسب نخواهد بود.

در مراسم خواستگاري بهتر است که پسر چند شاخه گل کوچک، زيبا و با رنگ هاي شاد تهيه نمايد و به هنگام ورود به خانه دختر روي ميز بگذارد. به همه دختران توصيه مي گردد که به هنگام خواستگاري، چاي يا شيريني را به اولين سرنوشت ساز زندگي، يعني مادر داماد تعارف کنند، در کنار او بنشينند ، با او صحبت کنند، به سؤالات او پاسخ دهند و خلاصه آن که به او توجه کنند و چندان به پدر داماد نزديک نشوند که ممکن است از همان اوايل باعث دردسر شوند.

لازم است که در جلسه اول خواستگاري فقط روي مسائل ازدواج صحبت شود و از بحث هايي که باعث اتلاف وقت مي گردند و مسئله اصلي را به تعويق مي اندازند، خودداردي نمايند.

به خانواده داماد توصيه مي گردد که در همان اولين جلسه ، بعد از توافق ، هدايايي به عروس بدهند. ميزان مهريه بستگي به وضعيت فکري ، اقتصادي و اجتماعي طرفين دارد.بسيار ديده شده که ايراداتي در رفتار و شخصيت دختر وجود داشته است که بايد به طرف مقابل، مبلغي هم دستي داده شود تا با او ازدواج کند؛ يک دختر وسواسي که شب و روز فقط مشغول تميز کردن دستهايش است، ولي از خانه داري هيچ گونه اطلاعي ندارد و حتي طرز تهيه نيمرو را بلد نيست، آيا مي توان با او زندگي کرد؟ و يا پسري که شخصيتي متکي به والدينش دارد و اصلاً رشد فکري و اجتماعي او در حد بسيار پاييني مي باشد تا اخلاقش ناپسند است و فحاشي مي کند، حتي اگر ميلياردها مهريه دختر کند آيا ارزش ازدواج کردن دارد؟ در مقابل دختراني هم هستند که ارزششان اصلاً در عدد و رقم نمي گنجد با معيارهاي عادي نمي توان گوشه اي از شخصيت و رفتار و صفات خوب آنان را که مطبوع طبع هر ايراني مشکل پسندي باشد بيان کرد.

خلاصه آنکه در زمينه مهريه مي توان گفت که اين سنتي لازم است و بايد اجرا گردد. پس بايد آنچه را عقل حکم مي کند، انجام داد و نيز ارزش مادي و معنوي طرفين در نظر گرفته شود و در نهايت تصميم با طرفين و توافق آنان است.

به طور کلي اجراي مراسم خواستگاري را که از مراسم لازم براي شروع زندگي است نبايد سرسري گرفت و اگر مي خواهيد در خانواده همسرتان مورد احترام و داراي ارزش باشيد، زندگي مشترکتان را حتماً از طريق خواستگاري شروع کنيد. همچنين مجدداً به والدين ارجمند توصيه مي شود که راه را براي فرزندانشان باز بگذارند تا آنچه را که بيرون از منزل برايشان اتفاق مي افتد، با خيال راحت در جمع خانواده بازگو کنند و آن را به کمک ديگر اعضاي خانواده تجزيه و تحليل کنند. در آن صورت مي توانند مطمئن باشند که به نتايج ايده آل هر خانواده ايراني مي رسند.

در طي مراسم خواستگاري نيز به نظرات و عقايد والدين دو طرف احترام گذاشته شود. با رعايت نکات بالا زوجي با سعادت در کنار يکديگر خواهيد بود که هر لحظه از زندگي مشترک برايتان ارزشمند، شيرين و فراموش نشدني خواهد بود.

منبع : زن روز

 


 منبع مقاله :  تبیان