پاسخ به شبهات و سوالات پیرامون مسئله زن
 


   شبهه ( یا سوال ) : لطفا بفرماييد آيا حجاب براي زنان فقط پوشاندن موها است؟ در حاليكه با پوشاندن موها هم مي توان ظاهري تحريك آميز درست كرد؟ با اين وصف من فكر مي كنم حجاب پوشاندن موها نيست بلكه پوشاندن زيبايي ها از نامحرمان براي جلوگيري از تحريك آنها است و اگر كسي بتواند بدون پوشاندن موهايش اين كار را انجام دهد حجابش را رعايت كرده و لازم نيست فقط موهايش را بپوشاند. لطفا نظرتان را در اين مورد بنويسيد
 

پاسخ  :

چند نكته شايان توجه است:

1. بر اساس آيات 31 سوره نور و 59 سوره احزاب و روايات مقدار پوشش حجاب براى زنان از سر تا پا به استثناى گردى صورت و دستان تا مچ است. براى نمونه در آيه 59 سوره احزاب آمده است: «اى پيامبر (صلى الله عليه و آله) به همسران و دخترانت و زنان مؤمنان بگو: در پوشش هاى خود را بر خود فروتر گيرند. اين براى آن كه شناخته شوند و مورد آزار قرار نگيرند [به احتياط] نزديك تر است و خدا آمرزنده مهربان است»

در اين آيه از واژه هاى خمار و «جلابيب» استفاده شده است. خمار به معناى پوشش است و به طور معمول به چيزى مانند روسرى گفته مى شود كه زنان با آن، سر خود را مى پوشانند «جلابيب» به معناى «جلباب» است و معناى متعددى دارد و قدر مسلم چيزى است كه زنان با آن مانند چادر خود را مى پوشانند.

2. حفظ پاكدامنى زنان منحصر به اين مقدار پوشش نيست بلكه از هر نوع رفتارى كه موجب تحريك و تطميع افراد هوس ران شود بايد اجتناب نمود. مثلا در قرآن كريم، از نرمش در سخن گفتن كه موجب تحريك و تطميع است نهى گرديده است: «زنهار نازك و نرم با مردان سخن مگوييد مبادا آن كه دلش بيمار (هوى و هوس است) در طمع افتد بلكه متين سخن گوييد»(1)

         آهنگ خوش از كام و دهان و لب شيرين            ار نغمه كند ور نكند دل بفريبد

بنابراين خانمى كه ملتزم به ارزش هاى اسلامى است، هيچ گاه زير چادر با لباس هاى رنگارنگ و تنگ كه برآمدگى هاى بدن رانشان دهد و با آرايش ها مهيج در دست و صورت و مو از خانه بيرون نمى آيد. قرآن كريم از تبرج (خودآرايى به منظور خودنمايى) نهى كرده، آن را متعلق به جامعه جاهلى دانسته است.(2)

حاصل آن كه پوشش با چادر و روسرى و مانتو جزيى از حجاب است حجاب كامل آن چيزى است كه گفته شد.

3. يكى از زيبايى ها و زينت هاى طبيعى براى آدمى به ويژه زنان، مو است. به همين جهت، زنان از ريزيش مو، كچلى و واهمه دارند و مردان نيز، به زنانى كه از اين زيبايى بى بهره اند رغبتى نشان نمى دهند. يكى از نشانه هاى اهميت مو براى زنان اين است كه شركت هاى تبليغى از اين زيبايى نهايت بهره را برده، و كالاى خود را در كنار زنان سر برهنه نه سرپوشيده تبليغ مى كنند.

البته، شايد مو يا برخى از اعضاى زن مانند دست ها و صورت براى زنان ديگر زيبايى و جلوه نداشته، محرك نباشد. اما همه اعضاى زن براى مرد جذاب و ديدنى است، حتى دست ها و صورت زن كه معمولا پوشيده نيست و آرايشى ندارد براى مردها جذاب و محرك است. به همين جهت افرادى كه از نظر ايمانى ضعيف هستند، چشم چرانى آنان به صورت و دست هاى آرايش نكرده زنان سيرى ناپذير است.

پى‏نوشت‏

 (1)) احزاب، 32)

 (2)) منزلت زن در انديشه اسلامى، محمد فنايى اشكورى، مؤسسه آموزشى امام خمينى، ص 101