پاسخ به شبهات و سوالات پیرامون مسئله زن
 


   شبهه ( یا سوال ) :چرا در قرآن آن مقدار كه راجع به نماز ض روزه ض زكات ض نيكي و ... سخن گفته شده و بسيار تكرار و تاكيد شده راجع به حجاب امري كه در ظاهر بسيار بسيار ضروري به نظر مي رسد گفته نشده حتي در تاريخ و جنگها و سفرهايي كه حضرت محمد(ص) داشتند صحبت واضح و چنداني در اين مورد به چشم نمي خورد (البته غير از احاديث)؟
 

پاسخ  :

 

نخست بايد دانست كه حجاب زنان در طول تاريخ با توجه به فرهنگ و رسوم قبايل و ملتها به گونه هاى مختلف رعايت مى شده زيرا زنان به عنوان ناموس خانواده هميشه مورد حمايت و حفاظت بوده اند. آنچه اسلام به آن پرداخته حجاب كاملتر و برتر مى باشد كه براى توضيح بيشتر به نكاتى اشاره مى‏كنيم:

1- به نظر مى‏رسد حكم ايجاب حجاب در سال ششم هجرت تشريع گرديد. شاهد بر آن، آيات سوره نور است كه داستان معروف افك در آن آمده است. در همين زمان بود كه منافقين و اراذل و اوباش در صدد برآمدند با ايجاد شايعه درباره زنان پيامبر (ص) و با درست كردن مزاحمت‏هاى راهى براى زنان آزاده به بهانه كنيز انگاشتن آنها قلوب پيامبر و مسلمانان را جريحه‏دار بكنند. به دنبال اين اوضاع و شرايط بود كه خداوند آيات مربوط به پوشش را براى بازگويى به امت نازل فرمود.

2- آيات مربوط به حجاب در دو سوره از قرآن (نور و احزاب) آمده است. سوره نور، آيه 30 و 31 كيفيت پوشش را بيان مى‏كند. ابتدا مى‏فرمايد: بگو (اى پيامبر) براى مؤمنين و مؤمنات كه نگاه‏هايشان را كوتاه كنند يعنى هنگام نگاه به يكديگر به صورت خيره به هم نگاه نكنند. از نگاه به گونه وراندازى و استقلالى پرهيز كنند. آنگاه به زنان مومن خطاب كرده و مى‏فرمايد: «وليضربن بخمرهن على جيوبهن» مى‏بايد روسرى خود را بر روى سينه و گريبان خويش قرار دهند»،(1) هم به اين مطلب اشاره دارد. در اين آيه چنين آمده است: اى پيغمبر به زنان مؤمن بگو كه جلباب‏هاى (روسرى) خويش را به خود نزديك سازند.

روشن است كه وقتى به زن بگويند روسرى ات را به خود نزديك كن مقصود اين است آن را رها نكن، آن را جمع و جور كن و خود را با آن بپوشان. اطلاعات بيشتر درباره كيفيت خاص پوشش را از همان آيه 31 سوره نور كه گذشت بهتر مى‏توان استنباط كرد.

3- صاحب كشاف، وضع زنان را در پيش از نزول آيات حجاب چنين شرح مى‏دهد: زنان، گريبان‏هايشان گشاد و باز بود، گردن و سينه و اطراف سينه‏هاشان ديده مى‏شد و داخل روسرى‏ها را معمولًا از پشت سر برمى‏گرداندند (همان‏طور كه الان بين مردان عرب متداول است) و قهراً قسمت‏هاى گردن و بناگوش و سينه ديده مى‏شد،(2)

پى‏نوشت‏

 (1)) احزاب، آيه 59).

 (2)) كشاف، ج 3، ص 231