پاسخ به شبهات و سوالات پیرامون مسئله زن
 


   شبهه ( یا سوال ) : خواهرم در مورد حجاب برتر و فلسفه آن داراي ابهاماتي است که نمي توانم او را قانع کنم راهنمايي شما چيست؟
 

پاسخ  :

در ابتدا نکاتي را يادآور ميشويم:

1- در حجاب مانند بسياري از تکاليف ديگر، حد واجب و مستحب وجود دارد. حد واجب آن پوشاندن اعضاي بدن غير از وجه و کفين (دست‏ها تا مچ و گردي صورت) است. علاوه بر اين پوشش بايد به گونه‏اي باشد که پستي و بلنديهاي بدن را نمايان نسازد و موجب جلب نظر و تحريک نگردد. به طور کلي فلسفه حجاب نوعي اعلام و هشدار دورباش در برابر نامحرم است، تا بدين‏وسيله حرمت زن و عفت و سلامت معنوي جامعه تضمين شود. ازاين‏رو هر چه پوشش زن متين‏تر و با وقار بيشتر باشد بهتر است. با توجه به اين مسأله روشن ميشود که حجاب برتر هم در حد پوشش و هم کيفيت آن و هم از نظر رنگ مهم است. افزون بر آن وقار رفتاري زن نيز در اين رابطه بسيار مؤثر و مفيد است. اکنون به خوبي روشن است که چادر زن با طريق پوشش متين و به ويژه با رنگ مشکي و سلوک موقرانه زن قويترين اعلام دورباش و تأمين‏کننده حقيقي فلسفه حجاب ميباشد. حد مستحب آن هر شکلي است که اين پوشش به سبک متين‏تر و سنگين‏تري رعايت گردد.

2- فلسفه حجاب: اولا: چون ما درعقايد خويش براي وحي جايگاهي ويژه قائل هستيم آنچه را که از اين طريق به ما برسد با منت ميپذيريم؛ زيرا ميدانيم که خداوند جز به مصلحت بندگان خويش فرمان نميراند.

ثانيا: بسياري از حکمت‏ها و فلسفه‏هاي حجاب امروزه روشن شده است:

الف) پوشش، امري غريزي و فطري براي بشر است؛ کاوش‏هاي باستان شناسي نشان ميدهد که از دير زمان بشر در حد امکان نسبت به مساله پوشش اهتمام ورزيده است و همه صاحبان اديان نيز آن را سرلوحه عمل قرار داده‏اند.

ب ) مستور بودن زيباييها و جذبه‏هاي جنسي زن و مرد آنها را از معرض ديد و طمع ورزي شهوت پرستان هرزه محافظت ميکند و امنيت و بهداشت رواني جسمي آنان را تامين مينمايد.

ج ) برهنگي، راهبر به سوي بيبند و باري و لجام گسيختگي جنسي است که عواقب شوم و زيانباري دارد.

مکتب گرانقدر اسلام در پرتو هدايت‏هاي نورانياش همچون حجاب از اساس با اين جريان ويرانگر به مبارزه برخاسته و حجاب را دژي استوار براي صيانت فرد وجامعه از آسيب‏هاي بيشمار قرار داده است. از همين روست که استعمارگران براي تخدير جوانان، در بند کشيدن آنان و گسترش اهداف ظالمانه خويش از بيحجابي و برهنگي به عنوان ابزاري قوي سود ميجويند.

براي آگاهي بيشتر در اين زمينه ر.ک:

1- فلسفه حجاب، شهيد مرتضيمطهري

2- فرهنگ برهنگي و برهنگي فرهنگي، غلامعلي حداد عادل

3- مجله پرسمان، دي ماه 1380 (مقاله‏اي درخصوص چرائي پوشش)

4- کتاب‏هاي تفسير قرآن نظير «تفسير نمونه» در ذيل آيات 31، 32، 59 و 60 سوره نور و 32 و 33 سوره احزاب

3- يکي از ويژگيهاي انسان کمال‏طلبي و کمال‏خواهي اوست و هر چه بيشتر به مظاهر دنيوي مثل مال و ثروت، قدرت و رياست، علم و... دست يابد، خواهان بيشتر آن است و به آن قناعت نميکند و چه بسا رمز و راز ممنوعيت برخي امور در احکام شرعي همين نکته باشد که اگر انسان در مسيري قرار گرفت و لذت چيزي را احساس و درک کرد، ميخواهد به لذت بالاتر و بيشتري دست پيدا کند و در هيچ حدي توقف ندارد مثلاً اگر اسلام قطره‏ي اندکي از شراب را حرام فرموده حتي اگر به مستي نيانجامد شايد به همين علت است که انسان زياده‏خواه نميگويد يک قطره ضرر ندارد اندکي بيشتر بخورم و همين‏طور ميل و اشتياقش بيشتر ميشود، بنابراين از همان ابتدا به طور جد حتي يک قطره آن را حرام کرده است.

نسبت به موضوع حجاب نيز وضعيت به همين شکل است و اگر اندکي بيتوجهي شود، ميل به بيتوجهي و بيبند و باري گسترش ميکند تا جايي که شايد اصل موضوع به زير سؤال رود. پس بايد از همان ابتدا اهميت مسأله روشن شود تا خطرات ناشي از بيبند و باري دامن‏گير فرد نشود و در لغزش‏گاه‏هاي حساس زندگي و روابط اجتماعي سقوط نکند.

با توجه به اين 3 نکته بايد به عرضتان برسانيم که فضاي فرهنگي و اجتماعي جامعه کنوني و کثرت ارتباط‏هاي افراد و وجود و مسايل ارتباط جمعي و... به گونه‏اي است که اگر افراد به خودشان اطمينان و اعتماد دارند نميتوان از ناحيه خطرات، نگاه‏هاي شهوت‏آلود ديگران، دام‏هاي شيطاني افراد شيطان‏صفت، در امان بود چه بسا با افرادي روبرو ميشويم که ظاهري آراسته دارند ولي باطني خراب و مخرّب. از همه گذشته يکي از قواي نيرومند و سرکش انسان به خصوص در دوران جواني و بلوغ جنسي همين غريزه جنسي انسان است که هرگز نميتوان از آن در ايمني کامل به سر برد و هر لحظه حتي قويترين افراد ممکن است فريب آن را بخورند.

به هر حال اگر هم اطمينان به خود داريم، اطمينان به اطراف و اطرافيان نميتوان پيدا کرد و بايد به بهترين شکل (که امکان طمع‏ورزي ديگران نيز سرکوب شود) با اين موضوع برخورد کرد.

نکته پاياني اين که خواهر شما در سني قرار دارد که احساس ميکند بايد با استدلال و منطق به چرايي مشکلات و مسائل اعتقادي، ديني فرهنگي و علمي پي ببرد شما نيز ضمن احترام گذاشتن به نقطه نظرات جستجوگرانه‏ي وي و ايجاد ارتباط عاطفي و صميمانه با وي و با صبر و حوصله‏ي کامل و تمام به ارائه پاسخي منطقي و قانع‏کننده براي وي بپردازيد و هرگز وي را سرزنش نکنيد.

مطمئنا مطالعه آنچه معرفي شد به شما کمک خواهد کرد. ضمنا ميتوانيد موضوع را با معلم ديني وي در ميان بگذاريد تا شايد بتواند روي وي تأثير لازم را بگذارد و نخواسته باشيد با سخت‏گيري وي را وادار به عملي کنيد که شما انتظار داريد.

«خوشبختي و موفقيت شما را از خداوند بزرگ خواستاريم»