پاسخ به شبهات و سوالات پیرامون مسئله زن
 


   شبهه ( یا سوال ) : چرا قرآن سهم الارث زنان را نصف سهم الارث مردان قرار داده است ؟ براستي آيا اين ظلم بزرگي در حق زنان نيست ؟
 

پاسخ  :

قبل از بيان اصل جواب دو مقدمه را خدمت شما عرض ميکنيم

 

مقدمه اوّل : در روم باستان و همچنين دوره عرب جاهليت ،  زنان به هيچ وجه ارث نميبردند . در ايران باستان هم ارتباط اقتصادي دختران با پدرانشان بعد از ازدواج قطع ميشد و فقط در صورتي ارث ميبردند که در خانه پدر باشند . {  با اين قانون اکثر دختران ايران باستان هم ارث نميبردند چرا که غالبا پدرانشان بعد از ازدواج آنها از دنيا ميرفتند } اسلام قوانين روم باستان و عرب جاهليت و ايران باستان شکسته شد و براي زنان بدون قيد و شرط سهم الارث قائل شد

 

مقدمه دوّم : در اسلام بار اقتصادي خانواده به دوش مردان گذاشته شده است ( سوره نساء آيه 34 ) و بايد طبق دستورات ،  نفقه و خرج خانواده را او بپردازد . در مقابل ؛  زن در نظام خانواده هيچ مسئوليت اقتصادي ندارد { يعني از ديدگاه اسلام اگر زني مال فراواني از خودش داشته باشد هيچ دستوري براي اينکه آن مال را براي خانواده  بايد خرج کند ،  وارد نشده است و او ميتواند مال خود را  براي مسائل شخصي خودش خرج کند }

 

اصل جواب :

با توجه به اينکه اسلام بار اقتصادي خانواده را به دوش مردان گذاشته است نياز است که مردان از جهت اقتصادي غني تر از زناني باشند که هيچ مسؤليت اقتصادي را در خانواده ندارند .

 

دقت کنيد !  مردان به هنگام تقسيم ارث دو سهم بر ميدارند و در مقام عمل يک سهم بيشتر ندارند چرا که بايد  هر دو سهم  را از باب نفقه براي خود و همسر خود خرج کند اما زنان به هنگام تقسيم ارث يک سهم بر ميدارند و در مقام عمل دو سهم دارند يکي سهمي که از پدر خود به ارث برده اند  و يکي آنچه که از سهم  شوهر براي او خرج ميشود .

 

حال خود قضاوت کنيد ........  آيا اين حکم  ِ اسلام ظلم در حق زنان است ؟!

نکته 1 : عده اي ميگويند : شايد کسي نخواست ازدواج کند آنوقت آيا آنچه که بين پسر و دختر تقسيم ميشود ظلم در حق جامعه  زنان به حساب نميايد؟  ........ عرض ميکنيم : احکامي که براي يک جامعه تدوين ميشود طبق  ِ وضعيت غالب افراد  ِ جامعه تدوين ميشود . در تمام جوامع خصوصا جوامع اسلامي  غالب افراد ازدواج ميکنند و تشکيل خانواده ميدهند . 

 

نکته 2 :.... عده اي ميگويند : چرا  اسلام مسائل اقتصادي خانواده ( و يا جامعه )  را  به عهده زنان نگذاشته است تا آنها دو سهم بردارند . مگر ما در طول تاريخ زناني نداشتيم که از جهت اقتصادي قوي عمل کردند ؟؟؟ ......  در جواب عرض ميکنيم : اصولا سود آوري در مسائل اقتصادي نياز به يک جنبه تعقل قوي دارد که اين فطرتا در مردان نهادينه شده است (  همچنانکه جنبه تعطف در زنان نهادينه شده است ) و اينکه زناني در طول تاريخ در امر اقتصادي موفق بوده اند ، استثنائي از جامعه زنان بوده است چرا که تعداد آنها بالنسبه به مردان بسيار کمتر بوده است .



  ماخذ : تفسير بيان تاليف دکتر محمد علي انصاري ذيل تفسير سوره مبارکه نساء آيه 11