پاسخ به شبهات و سوالات پیرامون مسئله زن
 


   شبهه ( یا سوال ) : منشاء اين که مي گويند چادر حجاب برتر است چيست ؟
 

پاسخ  :

 

حجاب منحصر در چادر و حتي مانتو نيست، بلکه هر لباسي که غير از وجه و کفين (دست‏ها تا مچ) را بپوشاند وموجب تحريک و جلب توجه نامحرم نگردد کافي است ولي بايد توجه داشت که همان طور که بقيه واجبات دارايمراتب مختلفي ميباشند حجاب نيز داراي مراتب خوب، متوسط و خوب‏تر است و چادر حجاب برتر بانوانمحسوب ميگردد.

در اين جا چند نکته وجود دارد که براي روشن شدن آنها بايد ديد اساسا فلسفه حجاب چيست؟ حجاب دو فلسفهاساسي دارد که با يکديگر ارتباط تام دارند:

1) مصونيت زن در برابر طمع‏ورزيهاي هوس‏بازان.

2) پيشگيري از تحريکات شهواني خارج از ضوابط و هنجارهاي الهي و تأمين سلامت و بهداشت معنوي جامعه.

حجاب با چنين نقش و کارکرد مهم و اساسي پيامي قاطع و کوبنده با خود دارد، و آن اين است که در برابر همهمردان اجنبي نوعي هشدار و اعلام «دور باش!» ميدهد، اکنون بايد ديد چه عواملي در رساندن اين پيام و اثرگذاري آنمؤثر است:

1) حدود و ميزان پوشش: بدون شک هر اندازه بدن زن پوشيده‏تر باشد نقش نيرومندتري در دورسازي ديدگاننظاره‏گر ايفا ميکند. اگر نگاه‏هاي آلوده را همچنان که در روايات آمده است «تيرهاي زهرآلود شيطان» بدانيم، پوششزن همانند قوسي است که تير از آن کمانه ميکند و منحرف ميشود و از اصابت و نفوذ در هدف باز ميماند. بر عکسهر اندازه بدن زن برهنه‏تر باشد تيرهاي شيطاني را بيشتر متوجه خود ساخته و از آن آسيب خواهد ديد. از همينروست که چادر را حجاب برتر شناخته‏اند، زيرا با وجود شرايط ديگر، بيشترين پوشش و مطمئن‏ترين مصونيت رافراچنگ ميآورد.

2) کيفيت پوشش: ميزان ضخامت و حتي کيفيت دوخت لباس خود بخش مهمي از حجاب را تشکيل ميدهدبدون شک لباس‏هاي نازک و تنگ و بدن‏نما فرودگاه پيکان مسموم شيطان و موجب خيره شدن چشم‏هاي هرزه و آلودهو به فساد کشاننده جامعه است. در مقابل لباس‏هاي غيربدن‏نما، ديده‏ها را از خود دور ميسازد، و سلامت معنوينفوس را تأمين ميکند.

3) رنگ‏ها: ترديدي نيست که برخي از رنگ‏ها ديده‏ها را خيره ميسازد، و پاره‏اي ديگر نگاه‏ها را از خودميراند و دور ميسازد. اکنون سؤال ميشود کداميک از اين دو براي تأمين حجاب واقعي و مصونيت معنوي جامعه وخيره نکردن چشم‏ها و بر نيفروختن آتش شهوت مفيدتر است؟ مگر ما در جامعه‏اي زندگي نميکنيم که ميليونها جواندر اوج غريزه جنسي به سر ميبرند و در سخت‏ترين شرايط جواني از امکان ازدواج محرومند و کافي است با اندکجرقه‏اي شعله‏هاي غريزه در وجودشان برافروخته شود و به انواع گناهان و ناراحتيها مبتلا گردند؟ پس چرا به هروسيله ممکن ـ حتي با گزينش رنگ مناسب لباس در جامعه ـ به سلامت ديني و روحي و رواني آنان کمک نکنيم وموجب جلب توجه آنان و قرارگرفتن‏شان در دام مفاسد نشويم؟ در عين حال علماي دين نسبت به خصوص رنگ‏هاتأکيد چنداني نکرده، ولي بر اين مسأله پاي ميفشارند که لباس نبايد موجب جلب توجه و عواقب سوء ناشي از آنباشد. ازاين‏رو است که در طول تاريخ زنان مسلمان به ميل خود لباس مشکي را براي حجاب برگزيدند و اين سنتحسنه مورد تقرير و پذيرش پيامبر(ص) و امامان(ع) قرار گرفت، زيرا آنان به اين وسيله احساس امنيت و مصونيتبيشتري ميکردند، (ر.ک: حجاب در اديان الهي، محمدي آشناني).

4) شيوه‏هاي رفتاري: طرز صحبت و چگونگي راه رفتن و ... نيز بخشي از حجاب به معناي وسيع کلمه است.حفظ وقار و متانت هم همان نقشي را دارد که پوشش زن دارد و عدم رعايت آن نيز برآيندي چون برهنگي در پي دارد.ازاين‏رو قرآن مجيد يکي از صفات خوب زنان مؤمن را که در رفتار دختران شعيب بيان ميکند همان «حيا» و وقاراست