پاسخ به شبهات و سوالات پیرامون مسئله زن
 


   شبهه ( یا سوال ) : همان طور که در روايات آمده بهترين مسجد زن خانة او است. با توجه به اين که در نزديکي خانة ما مسجدي است، آيا بهتر اين است که به مسجد نروم، در حالي که خيلي دوست دارم نمازم را در مسجد بخوانم؟
 

پاسخ  :

 

به اين مضمون رواياتي وارد شده است از قبيل:

قال صادق(ع): "خير مساجد نسائکم البيوت؛(1) خانه بهترين مسجد زنانتان است".

نيز نقل شده: "انّ خير مساجد النساء البيوت؛(2) بهترين مسجد براي زنان خانه هايشان است".

از پيامبر(ص) نقل شده "صلاة المرأة وحدها في بيته کفضل صلاتها في الجمع خمسا و عشرين درجة؛ نماز زن به تنهايي در خانه اش مانند فضيلت نمازش در جماعت 25 درجة فضيلت دارد".(3)

علت اين که شرکت زن در نمازهاي جمعه و جماعت ضرورتي ندارد، اولاً به خاطر حفظ عفت و پاکدامني و عفاف است.

دليل دوم بر عدم لزوم حضور زن در جماعت و نماز جمعه و مساجد، اين است که زن وظايفي در خانه دارد و با توجه به بچه داري و سامان دادن کارخانه، برخي از کارها از دوش او برداشته شده است. البته برداشته شدن اين احکام از زنان از باب رخصت است، نه از باب عزيمت:

توضيح: رخصت يعني اين که لزومي ندارد زنان در اين گونه امور شرکت کنند اما اگر شرکت کردند، اشکالي ندارد، ولي اگر عزيمت بود، نمي توانستند شرکت کنند و شرکت کردن آن ها جايز نبود.

بنابراين اگر در روايت آمده که بر زن نماز جمعه و جماعت واجب نيست، به اين معنا است که واجب نيست حتماً حضور پيدا کند، نه اين که اگر حضور پيدا کرد، نمازش مقبول يا صحيح نيست يا فضيلت ندارد.

دربارة نماز جماعت و شرکت در مساجد به قدري در اسلام بدان تأکيد شده که از رسول خدا(ص) براي جلوگيري از نفاق منافقان در صدر اسلام را دارند، نيز آنان که دسترسي به نماز جماعت دارند، ولي نماز جماعت را گرامي نمي شمارند و در آن شرکت نمي کنند، خانه هايشان به آتش کشيده شود".(4)

با چنين دستوري که دربارة شرکت در نماز جماعت وارد شده که توأم با دشواري است، بر زنان چنين تکليفي نيست و مي توانند شرکت نکنند. اگر شرکت نکردند، مورد مذمت قرار نمي گيرند.

بنابراين شرکت شما در مسجد محلتان اگر با حفظ و رعايت حجاب کامل و ديگر شئون اسلامي باشد، اشکالي نداشته، بلکه ثواب دارد.(5)

به خصوص آن که امروزه حضور زنان در عرصه هاي مختلف اجتماعي با حفظ متانت، عفت، وقار و کسب آگاهي که مسجد يکي از مهم ترين آن عرصه ها است، در برخي موارد لازم است.

پي نوشت ها:

1. وسائل الشيعه، ج 3، ص 510، باب 30 از ابواب احکام مساجد.

2. همان.

3. همان.

4. تهذيب، ج 3، ص 365، باب 23.

5. توضيح المسائل مراجع، ج 1، مسئلة 894 و ذيل آن.

در پايان متذکر مي شويم: زين پس نامه هاي خود را مستقيماً به آدرس: قم ـ دفتر تبليغات اسلامي، ، کد پستي 197 ارسال کنيد.