پاسخ به شبهات و سوالات پیرامون مسئله زن
 


   شبهه ( یا سوال ) : زن بايد چگونه در جامعه باشد تا بتواند به کمال مطلوب انسانيت خود برسد حجاب او چگونه و تا چه حد بايد باشد؟
 

پاسخ  :

 

براي روشن شدن مطلب مقدمه‏اي لازم است و آن اين که، دين اسلام براي ترقي و پيشرفت و ازادي زن گام‏هايبلندي برداشته است و به منظور تأمين حقوق او قوانين و احکام دستوري تشريع نموده است. ليکن اين مطلب قابلبحث است که آيا صلاح و مصلحت زن در مورد معاشرت و رفت و آمدهاي اجتماعي چيست. آيا صلاح زنان در ايناست که يعنا مانند مردها در مجامع و محافل عملي شرکت کنند و با بيگانگان خلطه و آميزش داشته باشند، آيا بهصلاح زنان است که خودشان در معرض چشم‏چراني بيگانگان قرار دهند و براي آنان امکان تمتع و لذت بصري فراهمآورند. آيا حريم و مرزي براي زنان در مقابل مردان بيگانه نيست ميتوانيد امتزاج و اختلاط کامل داشته باشند. يا اينکه صلاح جامعه و کمال زنان در اين است که پوشيده و ساده از خانه خارج شوند و زينت‏هايشان را براي مردان اجنبيظاهر نسازند نه خودشان به بيگانگان نظر کنند (يعني خيره شوند) و نه اجازه دهند بيگانگان به آنان نگاه کنند و ايننميشود مگر اين که زن حجاب داشته باشد، در اين صورت است که ميتواند موقعيت و ارزش خودش را در دل مردنگهدارد و منافع عمومي جامعه زنان را حفظ کند و به نفع اجتماع قدم بردارد و چون اسلام زن را يکي از اعضا مهماجتماع ميداند و چگونگي سلوک و رفتار او را در جامعه مؤثر ميداند، لذا اين وظيفه بزرگ (حفظ حريم) را از اوخواستار شده که به وسيله پوشش خودش از عوامل انحراف و فساد جلوگيري کند و براي ترقي و پيشرفت جامعه وکمک به بهداشت رواني فداکاري نمايد. پس بر زن لازم است براي رسيدن به کمال مطلوب انساني، ضمن رعايتحدود تعيين شده از طرف شرع مقدم اسلام [حجاب و پوشش ظاهري اندام و بدن غير از وجه و کفين] به حجاب وفاصله معنوي هم دقت نماييد، مثلاً در حرف‏زدن‏ها و خنده‏ها، در آمد و شدهاي اجتماعي، حتي در تُن صداها همرعايت اخلاق نمايد.

حجاب دو فلسفه اساسي دارد که با يکديگر ارتباط تام دارند:

1) مصونيت زن در برابر طمع‏ورزيهاي هوس‏بازان.

2) پيشگيري از تحريکات شهواني خارج از ضوابط و هنجارهاي الهي و تأمين سلامت و بهداشت معنويجامعه.

حجاب با چنين نقش و کارکرد مهم و اساسي پيامي قاطع و کوبنده با خود دارد، و آن اين است که در برابر همه مرداناجنبي نوعي هشدار و اعلام «دور باش!» ميدهد، اکنون بايد ديد چه عواملي در رساندن اين پيام و اثرگذاري آن مؤثراست:

1) حدود و ميزان پوشش: بدون شک هر اندازه بدن زن پوشيده‏تر باشد نقش نيرومندتري در دورسازي ديگراننظاره‏گر اين ميکند. اگر نگاه‏هاي آلوده را همچنان که در روايات آمده است تيرهاي زهرآلود شيطان بدانيم، پوشش زنهمانند قوسي است که تير از آن کمانه ميکند و منحرف ميشود و از اصابت و نفوذ در هدف باز ميماند. بر عکس هراندازه بدن زن برهنه‏تر باشد تيرهاي شيطاني را بيشتر متوجه خود ساخته و از آن آسيب خواهد ديد. و از همين روستکه چادر را حجاب برتر شناخته‏اند، زيرا با وجود شرايط ديگر بيشترين پوشش و مطمئن‏ترين مصونيت را فراچنگميآورد. بنابراين حجاب منحصر به چادر نيست و مانتوي کامل نيز ميتواند حجاب زن را تأمين کند، ليکن چادرحجاب برتر است.

2) کيفيت پوشش: ميزان ضخامت و حتي کيفيت دوخت لباس خود بخش مهمي از حجاب را تشکيل ميدهدبدون شک لباس‏هاي نازک و تنگ و بدن‏نما فرودگاه پيکان مسموم شيطان و موجب خيره شدن چشم‏هاي هرزه و آلودهو به فساد کشاننده جامعه است. در مقابل لباس‏هاي غيربدن‏نما، ديده‏ها را از خود دور ميسازد، و سلامت معنوينفوس را تأمين ميکند.

3) رنگ‏ها: ترديدي نيست که برخي از رنگ‏ها ديده‏ها را خيره ميسازد، و پاره‏اي ديگر نگاه‏ها را از خودميراند و دور ميسازد.

در عين حال علماي دين نسبت به خصوص رنگ‏ها تأکيد چنداني نکرده ولي بر اين مسأله پاي ميفشارند که لباسنبايد موجب جلب توجه و عواقب سوء ناشي از آن باشد. ازاين‏رو است که در طول تاريخ زنان مسلمان به ميل خودلباس مشکي را براي حجاب برگزيدند و اين سنت حسنه مورد تقرير و پذيرش پيامبر(ص) و امامان(ع) قرار گرفت، زيراآنان به اين وسيله احساس امنيت و مصونيت بيشتري ميکردند، (ر.ک: حجاب در اديان الهي، محمدي آشناني).