پاسخ به شبهات و سوالات پیرامون مسئله زن
 


   شبهه ( یا سوال ) : علت اختلاف در سن بلوغ و سن تکليف بين دختران و پسران چيست؟
 

پاسخ  :

 

از واژه بلوغ بيشتر بلوغ جنسي و شرعي به ذهن متبادر ميشود، اما موارد استعمال مختلفي دارد از جمله:

1 - بلوغ شرعي که سن تکليف است.

2- بلوغ جنسي که به معناي رسيدن به سن توليد مثل است و در اين سن غدد جنسي فعاليت خود را آغاز کرده و تمايل جنسي به وجود ميآيد.

3 - بلوغ جسمي و افزايش قدرت بدن.

4 - بلوغ اجتماعي.

5 - بلوغ رواني.

6 - بلوغ شخصيتي.

7 - بلوغ عقلي.

مراد پرسش‏گر محترم از اختلاف در بلوغ، بلوغ شرعي است که در پاسخ عرض ميشود:

بلوغ شرعي بر اساس انواع بلوغ، مانند بلوغ طبيعي پايه ريزي شده است. همه مناطق جهان با در نظر گرفتن شرايط طبيعي و اجتماعي، دختران زودتر به بلوغ طبيعي ميرسد و فعاليت غدد جنسي در آنان قبل از پسران آغاز ميگردد. بنابر اين بلوغ شرعي دختران بر پسران بر اساس صلاحيت طبيعي و به معناي هم آهنگي قوانين تشريع با مقررات تکوين است.(1)

زودرس بودن بلوغ جنسي در دختران، باعث قرار گرفتن آنان در معرض گناه ميشود، اما با توجه به تکليف دختران، زمينه پيشگيري از گناه و واکسينه شدن از خطاها در آنان ايجاد ميشود، چرا که جوانان ميبايد در پيشگاه خدا قرار داده و تکليف متوجه او شده است.

دوم اين که انديشه و عقل دختران زودتر از پسران شکفته ميشود و دليلش آن است که دختران قبل از پسران زبن ميگشايند و زودتر از آنان آغاز سخن ميکنند. با توجه به رابطه غير قابل انکاري که بين انديشه و سخن گفتن وجود دارد، اين نتيجه به دست ميآيد که دستگاه فکري دختران زودتر از پسران به کار ميافتد(2)

پيشي گرفتن در شکوفايي استعدادهاي هوشي و عقلي باعث توجه تکليف به دختران در سني زودتر از پسران ميگردد. در مورد بلوغ اجتماعي و آداب آن نيز دختران پيش‏تر از پسران با آداب و رسوم اجتماعي آشنايي ميشوند و فکر و انضباط اجتماعي در آن‏ها بهتر و زودتر شکوفا ميشود.

پي نوشت‏ها:

1 - محمد تقي فلسفي، بزرگسال و جوان، ج 2، ص 132.

2 - همان، ص 135.